Rozen

Rozen zijn één van de mooiste planten voor in de tuin. Rozen zijn er in talloze varianten, zo koopt u bij Groencentrum Wenninkhof onder andere struik- en stamrozen, klimrozen en rozen als bodembedekkers. Voor alle rozen geldt dat het ware zonaanbidders zijn en dat u ze in het voorjaar flink moet terugsnoeien. Klimrozen zet u goed vast metbehulp van bevestigingsmateriaal omdat ze uit zichzelf niet hechten aan muren en pergola's. Als rozen eenmaal op de goede plek in de tuin staan, gaan ze jarenlang mee en heeft u ultiem plezier van deze koningin onder de tuinplanten. 

Rozen planten 

Rozen zijn niet alleen prachtig, maar sommige soorten verspreiden ook nog eens een heerlijke geur. Rozen zijn onmisbaar in een elegante tuin. Voor elke soort tuin is er wel een passende roos. Bij Groencentrum Wenninkhof verkopen we verschillende soorten rozen. Voor een optimale groei is het natuurlijk belangrijk dat u de roos op het juiste moment plant. Benieuwd naar wanneer u uw roos plant in de tuin? Volg onze tips:

Standplaats rozen planten

Rozen houden het liefst van een standplaats in de zon en uit de wind. Rozen zijn ware zonaanbidders, hoe meer zon, des te uitbundiger de bloei! Let op: plant geen rozen waar al rozen hebben gestaan, deze grond is dan vaak al verarmd en heeft tijd nodig om 'bij te komen.'

Grondsoort rozen planten

Rozen houden van een neuttrale grond met een beetje leem of humus. Het belangrijkste is het prepareren van de grond. Dit doet u door de grond 'plantklaar' te maken. Meng voldoende compost of potgrond met de grond uit het plantgat. Druk de grond goed aan en geef zeker in het eerste jaar voldoende water. 

Wanneer rozen planten

Rozen in pot plant u eigenlijk het hele jaar door, mits de grond niet bevroren is of er geen strenge vorst op komst is. De beste plattijd voor rozen is begin november. De wortels van de rozen slaan in het najaar snel aan in de nog warme grond. Plant u uw roos in november, dan loopt de plant in het voorjaar sneller uit. U plant rozen ook in het voorjaar, let er dan wel op dat de kans op vorst is verdwenen.

Rozen_Wenninkhof

Rozen bevestigen

Als u een roos aanschaft, is het natuurlijk wel handig om te weten hoe u deze het best bevestigt in uw tuin. Wij geven u alvast een aantal handige tips die hierbij van pas komen:

  • Bindband en binddraad: hiermee maak je eenvoudig stengels vast aan palen, stokken en klimrekken. Het is verkrijgbaar in verschillende sterktes en diktes en laat voldoende ruimte over voor de plant om te groeien.
  • Bindband met rattenstaartsluiting: ook bedoeld om planten aan palen, stokken en klimrekken te binden en te laten groeien. Door de handige rattenstaartsluiting kun je het ook zo weer losmaken én hergebruiken.
  • Rubberband: dit is een stuk steviger en draai je gemakkelijk om dikke palen en takken heen.
  • Wikkeldraad: dit speciale draad kun je gebruiken om twijgen vast te knopen en ze op hun plek te houden, ook op iets grotere afstand.
  • Draadspanset: in plaats van een klimrek plaatsen kun je ook draden spannen om de klimplanten langs te laten groeien. Dit is bedoeld voor rankende klimmers zoals clematis. Zet de ranken eventueel vast met wat spandraad en de stengel met bindband.

Rozen groeien

Houd er rekening mee dat veel rozen in de voorzomer beginnen aan een groeispurt, waarna ze eind juni bloemknoppen beginnen te vormen en minder snel gaan groeien. Kijk in deze periode om de twee weken of de stengels wel voldoende houvast hebben en let op dat de twijgen niet afgekneld worden. Heb je vragen over hoe u uw roos het best kunt begeleiden? Vraag het dan gerust aan een van onze medewerkers in ons groencentrum in Winterswijk-Meddo.

Rozen kopen

Wilt u uw tuin verrijken met prachtige rozen in de tuin? Of wilt u eest even wat inspiratie opdoen? Kom dan gezellig langs bij ons tuincentrum in Winterswijk. Naast rozen hebben wij namelijk nog veel meer verschillende soorten tuinplanten. Zo bieden wij bomen, heesters en coniferen, prachtige éénjarigen en kuipplanten, kruiden die elk gerecht lekkerder maken en bloembollen en zaden die u zelf plant in de tuin. Kijk op onze contactpagina voor onze exacte locatie en openingstijden. Wij hopen u gauw te verwelkomen in ons Groencentrum! Kom gerust eens langs en bekijk ons uitgebreide assortiment.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten