Aanleg gazon

Gazon aanleggen in 7 stappen

Voordat u een gazon aanlegt, bedenkt u eerst de plaats van de grasmat. Heeft u een plek in de tuin die veel in de zon ligt? Of juist een plek in de tuin waar veel schaduw voorkomt? Hoe groot wilt u het gazon en met welk doeleinde legt u een gazon aan? Bijvoorbeeld een speelgazon, sportgazon of een siergazon. Bij Wenninkhof geven we u vrijblijvend advies. Kom langs in ons tuincentrum in Winterswijk-Meddo en ontdek onze buitenafdeling.

Graszaad of graszoden?

Er zijn twee manieren om gras aan te leggen: met behulp van graszoden en door graszaad te zaaien. Graszoden zijn kant-en-klare grasmatten die u op de omgespitte grond legt. Graszaad zaait u op de plek in de tuin waar u een gazon wenst. Voor grote grasmatten is het zaaien van gras veel sneller. Zaai het graszaad gemakkelijk met een strooiwagen of met de hand. Let er wel op dat u de eerste twee maanden niet op de ingezaaide plek mag lopen. Het aanleggen van een gazon met behulp van graszoden neemt langer in beslag, maar is wel sneller toegankelijk.

Gazon aanleggen stap 1

Bereid de grond eerst goed voor, voordat u een gazon zaait. Eerst spit u de grond goed om of u freest de grond. Bepaal de grootte van uw gazon en zorg dat u al het onkruid en alle stenen verwijdert. Bij Wenninkhof hebben we hiervoor handig gereedschap. Heeft u een klein gazon? Gebruik dan een tuinspade. Voor een grote grasmat gebruikt u een elektrische bodemfrees. Tijdens het omspitten of frezen mengt u direct meststoffen door de bodem. Zorg er meteen voor dat de grond vruchtbaar is, zodat het graszaad sneller aanslaat. Is de grond zichtbaar los, dit wil zeggen dat er geen aaneengeklampte stukken aarde of stenen meer liggen en dat de wortels goed de ruimte hebben.

Tip: bij Groencentrum Wenninkhof verkopen we meststoffen voor het gazon waarin kalk zit verwerkt. Kalk zorgt ervoor dat de grond de juiste pH-waarde heeft. Koop bijvoorbeeld DCM Green Gazon of vraag onze medewerkers om advies!

Gazon aanleggen stap 2

Nadat u de grond heeft voorbereid, is het tijd om de grond te egaliseren. Dit doet u het beste met behulp van een hark en een paar stevige schoenen. Egaliseer de grond door de grond aan te harken en deze vervolgens voetje voor voetje goed aan te stampen. Nadat u de grond stevig heeft aangestampt, harkt u de grond weer lichtjes na. Hiervoor gebruikt u een brede hooihark, deze hark is lichter en heeft ook een gladde achterkant, welke handig is voor het egaliseren van de grond. Bij Wenninkhof verkopen we zowel gazonharken als tuinharken. Met het juiste gereedschap klaart u elke tuinklus sneller en gemakkelijker. Kom langs voor gereedschap!

Gazon aanleggen - Wenninkhof

Gazon aanleggen stap 3

Nu is het tijd om daadwerkelijk het graszaad te zaaien. Heeft u een klein gazon? Dan zaait u het gras gewoon met de hand.

 • Strooi de graszaden verspreid over de voorbereide grond en zorg dat het evenredig is verdeeld.
 • Zaai eerst de helft van de graszaadjes in de lengte.
 • Zaai vervolgens de andere helft van de graszaden in de breedte. Zo weet u zeker dat u de zaden goed verdeelt.
 • Hark de zaden nog even aan zodat de zaden alvast goed in de grond zakken.

Legt u een grote grasmat aan? Dan zijn strooiwagens zeer handig om te gebruiken! U vindt strooiwagens bij ons in het tuincentrum in Winterswijk-Meddo.

Gazon aanleggen stap 4

Is het graszaad goed verdeeld over het oppervlak? Dan is het tijd om het graszaad aan te drukken. Een klein gazon drukt u gemakkelijk met een stevig paar schoenen aan. Een grote grasmat is wellicht iets teveel werk om met de voet te doen. Bij Wenninkhof hebben we daarom ook een handige tuinwals. Vul de gazonwals met water en rol de pas gezaaide zaden aan.

Gazon aanleggen stap 5

Het pas gezaaide gazon heeft vooral in de eerste weken veel aandacht nodig. Allereerst is het belangrijk dat u het gazon niet betreedt, dit belemmert de groei van de zaden waardoor u later vale plekken in het gras krijgt. Het is tevens belangrijk om het graszaad licht vochtig te houden in de komende weken. Sproei de tuin regelmatig, ook nadat de eerste zaden zijn ontkiemd.

Gazon aanleggen - Wenninkhof

Gazon aanleggen stap 6

Voordat u begon met graszaad zaaien, heeft u de grond eerst bemest met meststoffen. Na zes weken geeft u het gazon weer een boost met organische gazonmest. Deze meststoffen bevatten voedingsstoffen die bijdragen aan een goede groei en een diepgroene kleur. Afhankelijk van het type meststof, bemest u tussen de zes weken en drie maanden. Gazonmest is en blijft de beste bestrijding tegen onkruid en mos.

Onkruid in gazon?

Verwijder onkruid en mos in het gazon met behulp van producten van Ecostyle, DCM, Pokon of Bayer Garden. Gebruik onkruidverdelger zoals gazonmest met toegevoegde onkruidbestrijding. Hiermee verwijdert u onkruid en ontstaat er weer een groen en gezond gazon.

Tips voor het voorkomen van onkruid in uw gazon:

 • Maai uw gras niet te kort. Houd hierbij de volgende minimale lengtes van grassprieten aan:
  • Siergazon minimaal 3  centimeter
  • Schaduwgras minimaal 4 centimeter
  • Speelgazon minimaal 4 centimeter
 • Bemest uw gazon regelmatig met gazonmeststof

Onkruid in gazon - Wenninkhof

Gazon aanleggen stap 7

Het laatste wat u nu nog te doen staat, is het onderhoud van het gazon.

Merkt u bijvoorbeeld dat uw grasmat kale plekken krijgt? Zaai deze plekken dan opnieuw in met graszaad. Haal eerst het oude organische materiaal weg, voeg nieuwe aarde toe en zaai het kale stuk in. Hark het nieuwe stuk lichtjes aan en druk het stevig aan. Voeg direct gazonmeststof of compost toe en geef de plek goed water. Ook na het ontkiemen van de zaden, geeft u nog steeds regelmatig water.

Kuilen in het gras? Dit verhelpt u door een kruisinsnede in het gras te maken. Schep met een grot schop het ingevallen deel weg zodat u onder de wortels van het gras komt. Vul de kuil met aarde, druk de grond aan en vouw de grasmat weer voorzichtig terug. Vergeet de opgevulde plek geen water te geven!

Wanneer gras zaaien

In de maanden augustus tot eind oktober is de ideale tijd voor het aanleggen van een nieuw gazon. Koop schaduw-, speel- of siergraszaden bij Groencentrum Wenninkhof en start met het zaaien van een blinkende groene grasmat. Kom langs voor graszaad en handige gereedschappen voor het aanleggen van uw gazon. Ons personeel helpt u graag. Plan uw route naar ons tuincentrum via de contactpagina. Wij zijn zes dagen per week geopend, wij kijken uit naar uw bezoek.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Gazon