Bewatering

Watergeven kan op talloze manieren: van uitgebreide (automatische) sproeisystemen tot een eenvoudige handsproeier en van waterbesparende druppelsystemen voor het gedoseerd watergeven in bloembakken tot een trendy gieter in diverse kleuren en modellen. Bij Groencentrum Wenninkhof hebben we verschillende soorten bewateringstools. Voordat u een bewateringssysteem koopt, is het handig om te weten waarvoor ze dienen en welke toepassingen er allemaal mogelijk zijn. Bekijk onze handige tips en informatie over het kiezen van het juiste sproeisysteem en kom binnenkort langs in Winterswijk voor een compleet bewateringsassortiment voor in en rond uw tuin.

Bewateren met een sproeier

Sproeiers zijn erg handig om te gebruiken voor het bewateren van tuinplanten. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, maar hun hoofddoel is hetzelfde: planten water geven. Bij Groencentrum Wenninkhof hebben we zelfs sproeiers die het werk voor u doen als u er zelf niet bent in verband met vakantie. Sproeiers bestaan in veel verschillende soorten en hebben allerlei functies die u misschien (nog) niet kent. Ontdek het zelf!

Cirkelsproeier - Wenninkhof

Soorten sproeiers

Om te weten welke sproeier het meest geschikt is voor uw tuin of balkon, is het handig om te weten wat de functionaliteiten en toepassingen zijn per sproeier. 

  • Sproeislang: we beginnen met de meest voor de hand liggende keuze: de sproeislang, handsproeier of tuinslang. Hiermee bewatert u gemakkelijk en voorzichtig tuinplanten, borders en bloemen wanneer het u uitkomt. Sluit een sproeikop met verschillende waterstanden op de sproeislang aan zodat u de waterdruk en de intensiteit van de waterstraal bepaalt. Hiermee voorkomt u schade aan uw geliefde planten en kunt u gericht sproeien. (Sproei nooit op de bladeren, maar liever direct aan de basis van de plant om ziekten te voorkomen.)
  • Cirkelsproeier: deze sproeier gebruikt u voor een gelijkmatige bewatering van bijvoorbeeld een gazon of border. Stel zelf de reikwijdte in door de waterdruk te veranderen en bepaal hiermee de grootte van het sproeigebied.
  • Tiksproeier/klepelsproeier/impulssprinkler zijn ideaal voor grote oppervlakes. Deze sproeier spuwt het water erg ver en ziet u vaak op voetbalvelden of grote gazons in het park. De piket/klepel zorgt voor onderbrekingen in de waterstraal zodat water niet te hard op het oppervlak neerkomt.
  • Verzonken tuinsproeier: perfect voor het besproeien van een gazon. Deze sproeiers zitten verzonken in het oppervlak, waardoor u er geen last van heeft als u de sproeiers niet gebruikt of bijvoorbeeld het gras wil maaien. Deze sproeiers hebben een bereik tot soms wel 80m2. Door de verhoogde waterdruk komen ze tevoorschijn uit de grond en starten ze met het bewateren van uw grasmat.
  • Zwenksproeier: handig voor gazons en borders. De waterdruk doet de sproeier draaien waardoor een rechthoekig bewateringsvlak ontstaat. Tip: kinderen en huisdieren vinden deze sproeier 's zomers fantastisch. Hij zorgt voor verkoeling en geeft direct planten en gazons water: een win-win-situatie. 

Zwenksproeier - Wenninkhof

Welke sproeier kies ik?

U wilt natuurlijk weten welke soort bewateringssproeier het beste in uw tuin of op uw dakterras of balkon past. Tuinsproeiers doen uiteindelijk allemaal hetzelfde: ze zorgen voor bewatering van planten. Hieronder vindt u een handig overzicht om de juiste sproeier te kiezen. 

Sproeiers voor de kleine tuin

Heeft u een kleine tuin of een dakterras of balkon met hier en daar wat groen? Dan is een handsproeier, sproeislang of tuinslang de beste keuze. Veel bewateringssystemen hebben een groot bereik, waardoor in kleine tuinen ook delen van het terras of de vlonder nat wordt. Dit is onnodig en vergroot de kans op groene aanslag. Als u liever niet zelf aan de slag wilt met een tuinslang, kunt u nog kiezen voor druppelirrigatie wat u eventueel nog aansluit op een timer. 

Sproeiers voor de middelgrote tuin

Bent u de gelukkige tuineigenaar van een middelgrote tuin met een border en een gazon? Dan hebben we meerdere opties voor u. Allereerst is een handsproeier, sproeislang of tuinslang natuurlijk altijd een goede optie. Hiermee bepaalt u zelf de intensiteit van de waterstraal en bent u zelf verantwoordelijk voor het regelmatig en op tijd sproeien. Als u van iets meer luxe houdt en stiekem ietsjes luier bent, dan is een cirkelsproeier, verzonken tuinsproeier of zwenksproeier een perfecte oplossing. 

Sproeiers voor de grote tuin

Heeft u een grote tuin? Dan is het sproeien van de tuin met een handsproeier een te arbeidsintensieve klus. Maak gebruik van cirkelsproeiers, (verzonken) zwenksproeiers of impulssprinklers voor hele grote oppervlakten. Het enige waar u voor moet zorgen is voldoende waterdruk. Vraag onze medewerkers om meer advies over de soorten sproeiers en de installatie ervan.

Bewatering gazon  - Wenninkhof

Welke merken bewateringssystemen zijn er?

De meest bekende bewateringssproeiers zijn van Gardena en Hozelock. Wij raden altijd aan om te investeren in een toonaangevend merk. Deze producten zijn van hoge kwaliteit en bieden veel innovaties en nieuwe toepassingen. Gardena heeft een universele aansluiting waarmee u alle producten van gardena en andere merken op aansluit. Handig als u verschillende typen bewateringsmiddelen in huis hebt. Wilt u meer informatie of ons hele assortiment bewatering bekijken? Kom dan langs in Winterswijk en vraag onze medewerkers om advies. Zij helpen u graag bij het kiezen van de juiste sproeier van het beste merk voor u.

Tuinsproeier kopen in Winterswijk 

Nu u meer weet over de soorten sproeiers voor verschillende tuinen, is het tijd om naar ons tuincentrum te komen en uw gloednieuwe sproeiingssysteem aan te schaffen. Nu al nieuwsgierig? Bekijk dan ons online aanbod in de webshop. Toch liever langskomen? Bezoek ons tuincentrum in Winterswijk. Wij kijken uit naar uw komst!

Ga naar webshop

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuingereedschap