De beste tips voor een stralende Monstera

De beste tips voor een stralende Monstera

De Monstera, ook bekend als de gatenplant, is een prachtige en populaire kamerplant die de laatste jaren steeds meer liefhebbers heeft weten te veroveren. Met zijn opvallende bladeren en relatief gemakkelijke verzorging, is het geen wonder dat de Monstera een geliefde gast is in menig interieur. In deze blog delen we de beste tips voor het laten floreren van jouw Monstera, van standplaats tot verzorging.

Standplaats

De juiste standplaats is essentieel voor een gezonde Monstera. Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten:

 1. Licht: Monstera's gedijen het beste in indirect licht. Ze kunnen wel wat direct zonlicht verdragen, maar te veel kan de bladeren beschadigen. Een plekje dichtbij een raam, maar niet in direct zonlicht, is ideaal.

 2. Temperatuur: Een gematigde kamertemperatuur tussen de 18-25 graden Celsius is perfect voor de Monstera. Ze kunnen enigszins lagere temperaturen overleven, maar vermijd koude tocht.

 3. Luchtvochtigheid: Hoewel Monstera's niet erg kieskeurig zijn wat betreft luchtvochtigheid, stellen ze het wel op prijs wanneer de luchtvochtigheid hoger is. Dit kun je bevorderen door af en toe de bladeren te besproeien met water op kamertemperatuur.

Monstera Deliciosa

Soorten Monstera

Hieronder staan vijf van de populairste Monsterasoorten. Ontdek de voordelen!

 1. Monstera Deliciosa: Dit is de meest bekende soort, ook wel bekend als de gatenplant. De bladeren hebben kenmerkende insnijdingen en gaten, en het is een robuuste en gemakkelijk te verzorgen plant.

 2. Monstera Adansonii: Ook wel bekend als de "gatenplant" of "Swiss cheese plant", heeft deze variëteit kleinere bladeren met meer gaten. Het is een klimplant die goed gedijt in hangpotten of met ondersteuning.

 3. Monstera Obliqua: Deze soort staat bekend om zijn zeer fijne en intensieve gatenpatroon. Het is een zeldzame en delicate plant die meer zorg en aandacht vereist dan de andere soorten.

 4. Monstera Pinnatipartita: Deze soort heeft diep ingesneden bladeren die lijken op varens. Het is een minder bekende variëteit, maar zeer geliefd onder plantenliefhebbers vanwege zijn unieke uitstraling.

 5. Monstera Siltepecana: Deze variëteit heeft bladeren met een zilverachtig patroon en een zachte textuur. Het is een kruipende soort die goed gedijt in hangende potten.

Hieronder zie je een blad van de Monstera Obliqua. Mooi hè?

Monstera Obliqua

Verzorgingstips

Een gezonde Monstera begint bij de juiste verzorging. Hier zijn enkele tips om je plant in topconditie te houden:

 1. Water geven: Laat de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen. De Monstera houdt niet van natte voeten, dus zorg ervoor dat overtollig water goed weg kan lopen. Geef liever regelmatig kleine hoeveelheden water dan af en toe veel.

 2. Voeding: In het groeiseizoen, van lente tot herfst, kun je eens in de twee weken een vloeibare kamerplantenmest aan het water toevoegen. In de winter is de plant in rust en heeft hij minder voeding nodig.

 3. Snoeien: Om de groei te stimuleren en de plant mooi te vormen, kun je af en toe wat uitstekende scheuten en bladeren snoeien. Gebruik hiervoor schone en scherpe snoeischaar.

 4. Ondersteuning: Naarmate de Monstera groeit, kan hij wat ondersteuning gebruiken. Plaats een mosstok in de pot, zodat de plant zich hieraan kan hechten en omhoog kan groeien.

 5. Schoonmaken: Het schoonmaken van je Monstera plant is een belangrijk onderdeel van de verzorging. Begin met het afnemen van de bladeren van boven naar beneden. Gebruik een vochtige doek om voorzichtig het stof en vuil van de bladeren te vegen. Wees voorzichtig, vooral bij planten met delicate bladeren.

Monstera schoonmaken

Koop een Monstera bij ons tuincentrum in Winterswijk

Wil je ook genieten van de pracht van een Monstera in jouw interieur? Kom dan langs bij ons tuincentrum in Winterswijk. Wij hebben een uitgebreide selectie van gezonde en mooie Monstera's die klaar staan om je huis op te fleuren. Of je nu een ervaren plantenliefhebber bent of net begint met je groene avontuur, een Monstera is een geweldige keuze. Met de juiste standplaats en verzorging zal jouw Monstera uitgroeien tot een ware blikvanger in je huis. Geniet van de natuurlijke schoonheid en rustgevende aanwezigheid van deze prachtige kamerplant!

Tags: