Snoeien dit moet u weten

Heeft u een tuin met planten, struiken en bomen, misschien zelfs een heg? Dan ontkomt u er niet aan dat u zo af en toe het snoeigereedschap uit het tuinhuis tevoorschijn moet toveren om het groen in de tuin weer in een picobello staat te krijgen. Nu vraagt u u natuurlijk af: wanneer moet ik snoeien? Welk snoeigereedschap is handig? En welk stuk snoeigereedschap kunt u niet zonder? Wij van tuincentrum Wenninkhof vertellen het u graag!

Soorten snoeigereedschap

In de tuin zijn verschillende soorten snoeigereedschap handig. Voordat u een keuze maakt, is het van belang om te letten op het formaat en het gewicht van het gereedschap. Het moet goed handelbaar zijn en niet te zwaar. Voel bij ons in de winkel ook altijd even goed of het formaat van het handvat goed past bij uw handen. Dat is al een goede start bij het kiezen van het juiste snoeigereedschap voor uw klus!
 

Snoeischaren: voor het precieze werk

Dunne en gemiddelde takken knipt u met gemak af met een standaard snoeischaar. U kunt bij een snoeischaar kiezen voor vaste handvaten of roterende handvaten. Ook zijn er scharen speciaal voor links- en rechtshandigen. Iedereen is wel bekend met de papegaaienbek, welke u gebruikt voor de jongere takken. De aambeeldschaar, kunt u gebruiken voor dikkere takken of hardere houtsoorten. Heeft u ook al eens gedacht aan een mechanische snoeischaar op accu?
 

Takkenscharen voor het grovere werk 

Bij het grotere werk komt de takkenschaar in beeld. Let hierbij altijd op de aangegeven diameter tot welke de schaar knipt. De diameters kunnen verschillen tussen de 30 mm en 70 mm ongeveer. Ook ziet u hier weer de papegaaienbek en aambeeldschaar terug.
 

Heggenscharen: Houd uw haag in topvorm 

Bepaal altijd eerst wat voor heg u gaat snoeien. Heeft u een kleine haag (Buxus, Euonymus, Ilex of Liguster) heeft u een andere heggenschaar nodig dan voor een grotere beukenhaag. Voor een kleine haag is een heggenschaar met een meslengte van maximaal 39 centimeter voldoende. Heeft u een hogere haag (50-150 cm), dan kiest u al snel voor een heggenschaar met een meslengte van 40-54 centimeter. Heeft u met name hoge hagen? Kies dan voor een meslengte van minimaal 55 centimeter. Dit is een richtlijn voor de lengte van het mes. Nu is het nog belangrijk om te kijken naar de dikte van de takken die u gaat snoeien. U kunt kiezen voor handwerk, maar een elektrische heggenschaar is ook soms ook erg handig. 

Ga veilig en nauwkeurig aan de slag met een boomzaag (beugelzaag):

Heeft u dikke takken die u af wilt zagen, of zelfs kleine boompjes? Dan kunt u beter kiezen voor een boomzaag. Hierbij is het zaagblad inwisselbaar en de zaag bevat grove tanden. Deze zaag klaart de klus met gemak voor u!
 

Efficiënt snoeien met een kettingzaag:

Voor de grote klussen in de tuin kan een kettingzaag handig zijn. Heeft u een grote boom die u weg wilt hebben, dan kunt u bijna niet zonder! Denk er wel aan dat de veiligheid voorop staat. Draag beveiliging, zoals een veiligheidsbril, schoenen met stalen neuzen en let altijd goed op. Ook als u met een ladder de boom ingaat. U kunt er altijd voor kiezen om dit soort klussen door een hovenier te laten opknappen. U kunt ons personeel altijd vragen, ze verwijzen u graag verder!
 

 

Snoeigereedschap onderhouden

Er zijn een aantal zaken belangrijk bij het onderhouden van uw snoeigereedschap.

 

 

 1. Schoon snoeigereedschap
  Het werkt niet alleen gemakkelijker, maar draagt ook geen bacteriën of plantenziekten over als u met schoon gereedschap werkt. U kunt het gereedschap na gebruik afspoelen, met een doek afnemen of afwasmiddel gebruiken. Vergeet het niet af te drogen, om roest te voorkomen!
   
 2. Scherp gereedschap
  Snoeigereedschap werkt nu eenmaal het beste als het scherp is. Slijpen is dan ook geen overbodige luxe. Aan het begin van het snoeiseizoen (maart) kunt u de eerste slijp ronde doen. In het najaar (oktober) kunt u het nog eens herhalen.


Wanneer snoeien we in de tuin?

 


Het tijdstip van het snoeien is van groot belang. Vanaf begin maart start het officiële snoeiseizoen! Het is wel belangrijk dat u in de gaten houdt dat het niet gaat vriezen. Anders kunt u beter tot daarna wachten. Beschadig ook vooral de nieuwe scheutjes niet. Deze kunnen uitgroeien tot mooi nieuw groen.

 • Hagen
  Deze snoeien we tweemaal per jaar: in het voorjaar en bij de start van het najaar.
   
 • Bomen
  In de winter is het de beste tijd om bomen te snoeien. U ziet dan goed welke takken u kunt wegsnoeien, omdat er geen blad aan zit. Let op: een Berk, Haagbeuk of Esdoorn mag juist niet in de winter gesnoeid worden. Pak deze aan tussen juni en oktober.
   
 • Vaste planten
  In maart kunt u deze tot 20 cm boven de grond kortwieken. Let u weer op de nieuwe scheutjes en de voorspelling voor vorst?
   
 • Struiken
  Ook voor struiken zijn maart en april de beste maanden om te snoeien. Denk hierbij aan struiken als vlinderstruiken, hortensia’s (april) en lavendel (april).
   
 • Rozen
  Deze kunt u al snoeien vanaf december en u heeft tot eind februari, begin maart om dit te doen. Het is een sterke plant, maar toch kunt u de roos beter ook niet snoeien als het vriest.


Snoeigereedschap kopen bij Tuincentrum Wenninkhof in Wintersdijk-Meddo

Snoeigereedschap zal iedereen met een tuin op een bepaald moment nodig hebben. Natuurlijk wilt u snoeigereedschap van een goede kwaliteit en daarvoor bent u bij tuincentrum Wenninkhof in Wintersdijk-Meddo aan het juiste adres! Onze experts weten alle ins en outs van de merken die we aanbieden, dus ze kunnen u gemakkelijk adviseren als u een snoeiklus heeft in de tuin! Voor een grote klus als het snoeien van de heg, of het bijknippen van uw lavendel, we hebben voor verschillende tuinklussen het juiste gereedschap voor u! We hopen u snel te zien!
 

Openingstijden