Bewateren van planten in de zomer

Bewateren van planten in de zomer

Het bewateren van tuinplanten in de zomer kan een uitdaging zijn. Vooral wanneer er hoge temperaturen zijn voorspeld. Als het kwik stijgt, hebben sommige planten moeite om voldoende water te krijgen. Zonder voldoende hyratatie raken tuinplanten vatbaarder voor ongedierte en ziekten of nog erger: gaan ze dood door verwelking. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om tuinplanten in de zomerhitte vochtig te houden. Bij Groencentrum Wenninkhof bieden we een fantastisch assortiment sproeisystemen en bewateringstools voor elke soort tuin. Lees verder voor meer informatie en advies over hoe u uw tuinplanten het beste bewatert tijdens de warme zomermaanden.

Potplanten water geven in de zomer

Ook als je geen tuin hebt, is het watergeven van planten soms een uitdaging. Potplanten zijn namelijk gevoeliger voor droogte en hittestress dan planten in de directe grond. Potplanten hebben namelijk geen mogelijkheid om diep te wortelen, waardoor ze afhankelijk zijn van de juiste watergifte. Het is belangrijk dat u uw potplanten goed vochtig houdt, maar onthoud dat u de grond tussen twee waterbeurten enigszins laat opdrogen. Geeft u de pot te veel water, dan blijft er een laag water in de pot staan wat resulteert in wortelrot. Als u potplanten hebt, zorg er dan voor dat u ze op een plaats zet met voldoende ventilatie. Zorg ervoor dat u een pot kiest met een gat (of meerdere) in de bodem zodat overtollig water kan weglopen. 

Vroeg in de ochtend of laat op de avond water geven?

Het belangrijkste om te onthouden over het water geven aan je tuinplanten in de zomer, is om vroeg in de ochtend of laat in de avond water te geven. Als u 's morgens water geeft, hebben uw planten de tijd om het water op te nemen voordat de temperatuur stijgt. Water geven in de namiddag of avond kan verwelking veroorzaken en het risico op ziekten verhogen. Kies een tijdstip voor water geven dat past in uw schema, maar houd rekening met de volgende punten:

  • Tijdens de warmste uren van de dag verdampt water sneller uit de grond. Als u tijdens deze uren water geeft, krijgt het wortelsysteem van uw planten geen water en droogt het alsnog uit.
  • Als u 's morgens vroeg water geeft, heeft het water de tijd om in de grond te sijpelen en de wortels van uw planten te bereiken voordat ze dorstig worden en weer water nodig hebben.
  • Als u laat op de dag of 's avonds water geeft, heeft het water de tijd om volledig in de grond door te dringen en de wortels van uw planten te bereiken voordat ze te dorstig worden en opnieuw water nodig hebben.

Planten water geven - Wenninkhof

Houd uw planten gehydrateerd met deze bewateringtips voor de zomer

Voorkom verwelking en houd uw tuinplanten gehydrateerd door deze eenvoudige tips op te volgen:

  • Controleer uw planten regelmatig, ongeveer twee keer per week, om er zeker van te zijn dat ze genoeg water hebben. Is de gond bijna uitgedroogd? Dan is het tijd om water te geven. Pak de gieter erbij of zet de tuinslang aan.
  • Als u een sproei-installatie gebruikt, stel de timer dan zo in dat hij uw tuin in de vroege ochtend of late avond besproeit. Zo kan het water de grond intrekken de wortels van uw planten bereiken zonder dat de zon het water verdampt.
  • Gebruik eventueel een laag mulch van houtsnippers, cacaodoppen of zaagsel om de grond rond uw planten vochtig te houden. De laag mulch houdt vocht vast en geeft onkruid geen kans. Een win-win-situatie dus!

Keep it cool

Hydrateer uw planten deze zomer en geniet van stralende zomerbloeiers! Bent u nog op zoek naar een geschikte gieter, tuinslang of een zak met mulch? Ons tuincentrum heeft alles wat u nodig heeft om uw tuinplanten goed te bewateren. Kom langs in Winterswijk en bekijk ons aanbod.