Bewatering in de zomer

Het bewateren van uw tuinplanten kan een uitdaging zijn. Vooral in de zomer, wanneer de temperaturen hoog oplopen en het daglicht beperkt is, hebben veel planten moeite om voldoende water te krijgen. Zonder voldoende water verwelken tuinplanten en kunnen ze vatbaar worden voor ongedierte en ziekten. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om uw tuinplanten in de zomerhitte gehydrateerd te houden. Van sproeisystemen tot druppelirrigatiesets, er zijn tal van manieren om uw tuin tijdens de hete zomerdagen in bloei te houden. Lees verder voor meer informatie en advies over hoe u uw tuinplanten het beste bewatert tijdens de zomermaanden.

Bekijk bewatering online

 

 

Bewateringstips voor de zomer

Voorkom verwelking en houd uw tuinplanten gehydrateerd in de zomer door deze eenvoudige tips op te volgen:

  • Controleer uw planten ten minste twee keer per week om er zeker van te zijn dat ze genoeg water hebben.
  • Als u een sproei-installatie gebruikt, stel de sproeier dan zo in dat hij uw tuin in de vroege ochtend besproeit. Zo kan het water in de grond trekken en de wortels van uw planten bereiken voordat het water verdampt door de zon.
  • Als u een druppelirrigatiesysteem gebruikt, zorg er dan voor dat u de buizen zo afstelt dat u direct watergeeft bij de voet van de plants en dat u de bladeren droog houdt.
  • Gebruik eventueel mulch om de grond rond uw planten vochtig te houden.

Bewatering - Groencentrum Wenninkhof

Bewater vroeg in de ochtend of laat op de avond

Het belangrijkste om te onthouden over het water geven aan je tuinplanten in de zomer, is om vroeg in de ochtend of laat in de avond water te geven. Als u 's morgens water geeft, hebben uw planten de tijd om het water op te nemen voordat de temperatuur stijgt. Water geven in de namiddag of avond kan verwelking veroorzaken en het risico op ziekten verhogen. Kies een tijdstip voor water geven dat past in uw schema, maar houd rekening met de volgende punten:

  • Tijdens de warmste uren van de dag verdampt water sneller uit de grond. Als u tijdens deze uren water geeft, reikt het water niet tot aan het wortelsysteem en droogt de plant alsnog uit.
  • Als u 's morgens vroeg water geeft, heeft het water genoeg de tijd om in de grond te sijpelen en de wortels van uw planten te bereiken voordat de warmte van de zon het water verdampt.
  • Als u laat op de dag of 's avonds water geeft, heeft het water ook genoeg de tijd om volledig in de grond door te dringen en de wortels van uw planten te bereiken voordat ze te dorstig worden en opnieuw water nodig hebben.

Druppelirrigatie

Druppelirrigatie is een geweldige om ervoor te zorgen dat uw planten het water krijgen dat ze nodig hebben. U bespaart tegelijkertijd water en vermindert het risico op ziekten. Een druppelirrigatieset bestaat uit een hoofdapparaat (tuit) met verschillende kleine buisjes die op de tuit zijn aangesloten. Om uw planten met behulp van druppelirrigatie water te geven, zet u de watertuit aan en laat u het water door het buizensysteem in de grond of bovengronds naar uw planten stromen. Druppelirrigatiesystemen verspreiden het water over een groter gebied omdat het water door een netwerk van kleine buisjes stroomt en de grond zo grondiger wordt bevochtigd dan bijvoorbeeld bij sproeiers. Zo krijgen uw planten het water dat ze nodig hebben, zonder te verzuipen. Bovendien zijn druppelirrigatiesets meestal uitgerust met een zelfbewaterend mechanisme. Dit betekent dat uw planten water krijgen zolang er druk in het systeem is. Een druppelirrigatiesysteem zorgt ervoor dat uw planten het water krijgen dat ze nodig hebben, zelfs als u ze vergeet water te geven.

Druppelirrigatie - Groencentrum Wenninkhof

Meer informatie over een druppelsysteem? Vraag onze medewerkers in het groencentrum om advies. Kom langs in Winterswijk.

Potplanten water geven in de zomer

Potplanten zijn gevoeliger voor droogte en hittestress. Potplanten hebben geen mogelijkheid om diep te wortelen, waardoor het belangrijk is dat u potplanten goed vochtig houdt. Als u uw potplanten water geeft, zorg er dan voor dat u ze grondig water geeft en de grond tussen twee waterbeurten laat opdrogen. Pas op voor een laag water in de pot: potplanten hebben vaak last van wortelrot en verwelking. Als u planten in potten hebt, zorg er dan voor dat u ze op een plaats zet met voldoende ventilatie. Zorg ervoor dat u een pot kiest met een gat in de bodem zodat overtollig water gemakkelijk wegloopt. Zet potplanten op een plantenschaal om overtollig water op te vangen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de grond niet uitdroogt.

Creëer een schaduwrijke plek voor planten in de zomer

Sommige planten houden van een plek in de volle zon. Echter, niet alle planten houden het vol in de brandende zon. Zorg ervoor dat u een schaduwplek creëert voor uw halfschaduwplanten. Als uw tuin een verscheidenheid aan planten bevat, creëert u een schaduwplek om zongevoelige planten te helpen. Plaats planten die niet tegen de volle zon kunnen aan de schaduwzijde van uw huis, schutting of naburige planten. Bomen, struiken en siergrassen zorgen voor enige schaduw. Vergeet niet dat het enkele jaren kan duren voordat volwassen bomen en struiken groot genoeg zijn om schaduw te geven, dus begin nu met het planten van deze schaduwplanten om er zeker van te zijn dat ze groot genoeg zijn om schaduw te geven tegen de tijd dat de zomer weer aanbreekt.

Tuinplanten bewateren - Wenninkhof

Alles voor een goede bewatering bij Wenninkhof

Als echte tuinliefhebber is het natuurlijk belangrijk om uw planten 's zomers op tijd water te geven. Met bovenstaande tips kan dat in ieder geval niet meer misgaan. Bent u nog op zoek naar een mooie pot met hortensia's, of een schaal gevuld met geraniums? Kom gezellig langs in ons groencentrum in Winterswijk-Meddo en laat u inspireren door ons aanbod aan sprankelende zomerbloeiers. 

Bekijk bewatering online