Planten voor in de schaduw

Planten voor in de schaduw

De Liriope muscari, ofwel leliegras is een schaduwplant die het perfect doet op donkere plekken. Heeft u een donkere plek in de tuin waar weinig zon komt? Bij Groencentrum Wenninkhof verkopen we kleurrijke vaste planten die het prima doen op schaduwrijke plekken. Leliegras is er één van, met zijn paarse bloemen en donkergroene bladeren is dit een lust voor het oog. Haal deze groenblijvende siergrassoort bij ons in het tuincentrum in Winterswijk-Meddo en fleur uw tuin op, zelfs in de koudere maanden en zelfs op donkere plekken. Ontdek nog meer schaduwplanten en voeg kleur toe aan uw tuin.

Schaduwplanten

Veel mensen denken dat planten niet goed groeien in de schaduw. Planten hebben namelijk zon nodig voor fotosynthese. Dat klopt, maar gelukkig bestaan er toch planten die het tegendeel bewijzen. Met de volgende schaduwplanten laat u uw schaduwborder schitteren.

 1. Helleborus (Kerstrozen)

 2. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)

 3. Ooievaarsbek (Geranium)

 4. Longkruid (Pulmonaria)

 5. Monnikskap (Aconitum)

 6. Hartlelie (Hosta)

 7. Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera)

 8. Tuinvaren (Dryopteris)

 9. Kaldinaalshoed (Euonymus Firtunei Harlequin)

Bovenstaande planten gedijen prima in de schaduw. Bezoek ons tuincentrum om erachter te komen welke planten u in welke soort grond plant. Sommige planten, zoals de Ooievaarsbek, houden van een droge grond. Andere planten, zoals de Hosta, verkiest een zure grond boven een kalkrijke grond. Let erop dat u in het najaar een mulchlaag van organisch materiaal toevoegt, en geen kalk strooit. Onze medewerkers in het tuincentrum vertellen u graag alles over de soorten schaduwplanten, de standplaats en de verzorging. Kijk ook eerst op het plantetiket, hierop staat veel informatie.

Klimplant schaduw

Heeft u een wand, schuur, schutting of muur die u wilt bedekken met klimplanten, maar ligt deze plek voornamelijk in de schaduw? Geen probleem! Bij Groencentrum Wenninkhof verkopen we klimplanten die het perfect doen in de schaduw. Wat dacht u van de clematis? Deze sierlijke klimplant kent vele soorten die het prima doen op een donkere plek. Bij Groencentrum Wenninkhof koopt u onder andere de volgende soorten:

 • Clematis alpina
 • Clematis montana
 • Clematis vitalba
 • Clematis armandii

De Hydrangea anomala sp. Petiolaris, ofwel klimhortensia samen met de Hedera helix (kleinbladige klimop) zijn ook prachtige klimplanten voor in de schaduw. Ontdek deze en nog veel meer soorten voor in de schaduw bij ons tuincentrum in Wenninkhof.

Leliegras plant schaduw - Wenninkhof

Leliegras

We gaan graag nog even terug naar onze favoriete vaste plant van dit moment: de Liriope muscari, ofwel leliegras, wordt ook wel moneymaker genoemd. Wij vertellen u graag meer over waar, hoe en wanneer u deze paarse verschijning plant.

 • Wanneer planten: Leliegras koopt u gekweekt in pot, daardoor heeft de plant al een sterk ontwikkeld wortelgestel. Liriope in pot plant u eigenlijk het hele jaar door, zolang het buiten maar niet vriest.

 • Waar planten: schaduwrijke plek, vooraan in de border, in een lichtzure, humusrijke grond

 • Hoe planten: plant u Leliegras als bodembedekker? Dan raden wij ongeveer 9 planten per vierkante meter aan.

 • Snoeien: lelijke, bruine of beschadigde bladeren knipt u het hele jaar door weg. Snoei Leliegras in het voorjaar, voordat de plant nieuw blad vormt.

Koop vaste planten voor in de schaduw

Bij Groencentrum Wenninkhof kiest u uit een ruim aanbod vaste planten voor in de schaduw. Onze medewerkers op de buitenafdeling helpen graag bij het zoeken naar de vaste plant die bij uw tuin past. Heeft u bijvoorbeeld een rotsachtige tuin? Of een weelderige tuin? Of een moderne tuin? Zoekt u vaste planten in een bepaalde kleur, of maakt kleur juist niets uit? Vertel onze medewerkers wat uw plannen zijn en zij denken graag met u mee! Plant vaste planten zolang het buiten nog niet vriest. Kom langs bij Wenninkhof in Winterswijk en richt uw schaduwborder in met kleurrijke vaste planten voor in de schaduw.

Schrijf alle vragen die u hebt op en stel gerust uw vragen aan onze medewerkers. Zij helpen u graag en vinden altijd wel iets wat bij u past! Bekijk onze openingstijden op de contactpagina. We kijken uit naar uw bezoek!