Dierendag 2020

Dierendag 2020

Of u nu een hond, kat, cavia, konijn, zangvogel of vissen (in de vijver of een aquarium) heeft. Zondag 4 oktober is het weer Werelddierendag, tijd om uw huisdier extra te verwennen. Hierbij een aantal tips waarmee u uw huisdier kunt verwennen.

Verwennerijen voor uw huisdier

  • Verwen uw hond of kat met een zachte schapenvacht, een ligkussen of een mooie mand om binnen lekker languit op of in te kunnen luieren.
  • Bouw of koop een mooi hondenhok voor in de tuin en verwen Bello of Rakker met speeltjes zoals een bal of met een lekker kauwbot. U kunt ook een heel sportparcours of een hindernisbaan voor de hond maken, met tunnels en palen. Of pak een hoepel en leer hem of haar erdoorheen te springen. En dan beloon uw de hond natuurlijk met een lekker en gezond hondensnoepje.
  • Zowel honden als katten kunnen gefascineerd zijn door een vijver of een andere waterpartij in de tuin. Leg er een aan als u  daarvoor de ruimte hebt. U trekt er ook veel andere kleine dieren en insecten mee. Leg liever geen paden van grind of schelpen aan. Dat voelt niet fijn aan de pootjes van uw viervoeter.
  • Katten zijn gek op kattenkruid (Nepeta). Dit is een mooie tuinplant die lang bloeit met lilakleurige bloemen en die zacht, geurig grijs blad heeft. Katten zijn gek op die geur en worden er helemaal ‘happy’ van. Geen (zonnige) plek meer in de tuin? Koop dan een speeltje met kattenkruid (catnip) erin. Katten houden ook van kattengras, dat u op het balkon, terras of binnen op de vloer kunt zetten, bijvoorbeeld in de buurt van hun voer- en waterbakje. Katten knabbelen er graag aan, het is gezond voor ze en het helpt ze haarballen uit te braken. 
  • Katten houden van klauteren, klauwen en een hoge plek vanwaar ze alles goed in de gaten kunnen houden. Trakteer ze op een speciale kattenklim- en krabpaal. Er zijn ook kattenmanden op een verhoogd onderstel of pootjes. Of plant een (kleine) boom waar ze aan kunnen krabben en in kunnen klimmen. Daarbovenin voelen ze zich op hun gemak en kunnen ze lekker de ‘kat uit de boom kijken’.
  • Honden graven graag, maar dat ziet u liever niet in de border gebeuren. Maak verhoogde borders en gebruik hoge plantenbakken en laat uw hond naar speeltjes of iets lekkers graven in een oude zandbak of een met zand of oude aarde gevuld kunststof kinderbadje.
  • Voor knaagdieren, zoals konijnen, is er speciaal kruidenhooi, met daarin bloemen, kruiden en groenten. Extra lekker en gezond. Of kies voor een speciaal knaagdierententje, hamsterhuisje, hamstermolen, een tunnel waarin ze weg kunnen kruipen of een kokosnoot met laddertje die u in de kooi hangt.
  • Uw kanariepiet of papegaai maakt u blij met een schommel in de kooi. Die zijn er in allerlei soorten en maten, gemaakt van hout, touw of speciaal vogelvoer. Ook een spiegeltje in de kooi vinden ze heel interessant.  

Pas op

Er zijn best veel planten die u beter niet in de tuin of in huis kunt halen, omdat ze voor honden en katten giftig zijn. Dat zijn in de tuin onder andere anjers, taxus, vingerhoedskruid, monnikskap en petunia’s en in huis de gatenplant, ficus, amaryllis en kerstster. Pas ook op met stekelige planten, zoals agaves en cactussen, want daaraan kunnen ze zich verwonden.

Heeft u geen huisdier, maar bent u wel een dierenliefhebber? Hang dan een vogelnestkastje op, plant een bessenstruik waar ze van kunnen snoepen of sla alvast pindaslingers of zaden in voor de tuinvogels. Of plaats een egelhuisje in de tuin.