Inzameling taxussnoeisel

Heeft u nog taxussnoeisel voor ons? Net als voorgaande jaren verzamelen wij weer het jonge Taxus knipsel van de Taxus baccata. De naaldjes van deze haag bevatten de belangrijke basisgrondstoffen voor chemotherapieën tegen kanker. Iedereen die deze haag in de tuin heeft staan, kan het snoeiafval bij ons in het Groencentrum in Winterswijk-Meddo langsbrengen. Houd bij het snoeien altijd rekening met onze knipvoorwaarden. Wij zamelen tot en met 20 augustus 2021 het taxussnoeisel in.

Waarom taxussnoeisel inzamelen?Taxussnoeisel - Wenninkhof

De naalden van een jonge taxushaag bevatten baccatine, dit is een belangrijke grondstof voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen. De stof baccatine bevindt zich vooral in de jonge naalden van de Taxus baccata en niet in andere taxussoorten. De naalden van de Taxus baccata zijn giftig voor mens en dier, maar de werkzame stof 'Taxol' heeft een genezende werking tegen kanker. Heeft u dus een Taxus baccata in de tuin staan, help dan mee met het inzamelen voor de strijd tegen kanker.

Knipvoorwaarden taxussnoeisel

  • Wij zamelen alleen de eenjarige naalden in van de Taxus Baccata.

  • Het taxussnoeisel mag een maximale lengte hebben van 20-30 centimeter en alleen afkomstig zijn van een haag of struik die elk jaar wordt gesnoeid.

  • Het taxussnoeisel dient zoveel als mogelijk vrij te zijn van takken, zand en blad.

Taxussnoei langsbrengen

In de snoeiperiode van 15 juni tot en met 30 augustus is de basisgrondstof aanwezig in de Taxus. Hoe gaat u te werk?

  • Stop het knipsel in een luchtdoorlatende tas, het liefst geen plastic tas.

  • Druk het taxussnoeisel in de tas niet aan.

  • Zet het snoeisel zoveel mogelijk in de schaduw.

  • Sluit de zak nooit volledig af, dit veroorzaakt broei.

  • Breng de zak(ken) met snoeisel naar Groencentrum Wenninkhof.

Inzamelingspunt taxussnoeisel

Veel gemeenten steunen de inzamelingsactie. In de gemeente Winterswijk is Groencentrum Wenninkhof al jaren een inzamelingspunt. Wij danken u alvast voor uw medewerking! Breng uw gevulde tas langs bij Groencentrum Wenninkhof in Winterswijk-Meddo en draag bij aan kankerbestrijding. Plan uw route naar ons tuincentrum via onze contactpagina of neem contact met ons op.

 

Bekijk de video over Taxussnoeisel

Kijk ook eens naar de volgende berichten: