Top 10 geurende tuinplanten

Wat ruikt er nu lekkerder dan heerlijk geurende tuinplanten in de tuin of op uw balkon? Heerlijk, het is bijna zomer! Tijd om weer zoveel mogelijk te genieten van de stralende zon, de kleurrijke bloemen, het vele groen, de zoemende bijen, vrolijke vlinders en fladderende vogels. Lees lekker een tijdschrift in uw luie stoel of drink een verfrissend drankje op het terras. We gaan steeds meer naar buiten en genieten van buiten eten in de tuin of op het balkon. Met fris geurende tuinplanten maakt u van uw tuin, terras of balkon een waar vakantieparadijs.

Er zijn planten die geuren bij aanraking, met bloemen die overdag een zoete walm verspreiden en planten en struiken die vooral ’s avonds een heerlijk parfum onthullen. U vindt ze allemaal in ons tuincentrum in Winterswijk.

Geurende tuinplanten

Niets ruikt lekkerder dan de geur van frisse rozen, kruidige lavendel of zoete geraniums. Geurende tuinplanten geven uw tuin een extra dimensie. Uw tuin ziet er niet alleen mooi uit, maar verspreidt ook nog eens een heerlijke geur. In ons tuincentrum in Winterswijk hebben we een groot aanbod aan geurende planten. Sommigen kent u waarschijnlijk al, anderen zijn wellicht iets minder bekend. Kom langs en ruik en proef de geur van onze top-10 geurende tuinplanten. 

1. Ouderwetse, historische rozen

Modern geteelde rozen bloeien eindeloos, zijn ongevoelig voor ziekten en zijn daarom erg sterk, maar ze geuren helaas nauwelijks. Gelukkig hebben wij een groot aanbod aan échte rozen die een heerlijke rozengeur verspreiden. Bij ons vindt u een prachtig aanbod aan de ‘ouderwetse’, historische rozen:

  • De hybriden van Franse rozen (Rosa gallica) zoals muskusrozen (Rosa moschata) en rimpelrozen of Japanse bottelrozen (Rosa rugosa).
  • De hybriden van de Gallica-rozen zijn overwegend forse struiken die éénmalig bloeien zoals de populaire apothekersroos Rosa Gallica ‘Versicolor’ die in juni roze bloemen met onregelmatige purperen en witte strepen vertoont en hij geurt heerlijk. De muskusrozen zijn er als flinke struik of als klimroos en zijn doorbloeiend. De rimpelrozen of Japanse bottelrozen zijn sterke, grote struiken die eenmalig bloeien. Ze hebben diepe bladnerven, waardoor het blad ‘rimpelig’ lijkt.

2. Lavendel

Bijna iedereen houdt wel van de geur van lavendel. De kruidige, doch frisse geur doet u waarschijnlijk denken aan een warm vakantieland of aan een zomerse dag. Lavendel is bovendien een ideaal kruid voor in een pot op de tuin- of balkontafel maar dient ook perfect als haagje bij de voordeur. Plaats lavendel op een makkelijk bereikbare plek, want het geurt alleen wanneer u het aanraakt. Bovendien behoudt het struikje in de winter zijn grijsgroene blad. Het is ook mogelijk om de geurige bloempjes te drogen en in een linnen zakje of schaaltje te doen. De gedroogde bloempjes verspreiden een lekkere lavendelgeur in huis of dienen als smaakmaker in de keuken. Lavendel houdt van zon en droge voeten.

3. Geurgeranium (Pelargonium)

Geurgeraniums geuren net als lavendel alleen bij aanraking. Neem maar eens een blaadje en wrijf het tussen uw vingers. Er verspreidt zich een heerlijke geur en uw vingers ruiken ook nog eens zalig. Wij lichten hier enkele geurende geraniums voor u uit:

  • De Citroengeranium (Pelargonium graveolens of crispum) ruikt naar citroen en krijgt enkele, lilakleurige bloempjes.
  • De Pelargonium ‘Roses of Attar’ ruikt naar rozen en krijgt enkele, roze bloempjes.
  • De Pelargonium odoratissimum, verspreidt een appelgeur en krijgt witte bloempjes.
  • De ‘Chocolate Peppermint’ ruikt naar pepermunt en krijgt enkele, mauvekleurige bloemen met chocoladebruine vlekken op het blad.

Al deze geurgeraniums zijn ideaal voor in een pot op het terras of balkon.

Geurende tuinplanten - Wenninkhof

4. Siererwt (Lathyrus)

Siererwt is vooral bekend als éénjarige klimplant, maar er bestaan ook vaste siererwten, al of niet klimmend. De klimmers dient u goed te geleiden en op te binden. Siererwten houden van zon en plantenvoeding en hebben sterk geurende bloemen in tal van kleuren en kleurcombinaties. Hoe meer bloemen u tussendoor plukt, hoe rijker en langer hij bloeit.

5. Dropplant (Agastache)

Deze flinke vaste plant heeft blad dat bij aanraking naar anijs ruikt; vandaar de naam dropplant. Hij bloeit heel lang met kleine lipbloempjes in lila of wit en trekt vlinders en bijen aan. Hij is matig winterhard, maar zaait zich doorgaans goed uit. Hij groeit tot ongeveer 60-120 centimeter hoog en doet het zowel in een grote pot als in de volle grond erg goed. Plaats de dropplant op een zonnige plek.

6. Jasmijn

De gewone jasmijn (Jasminum officinale) en de Toscaanse jasmijn of sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides) bloeien van juni tot september sterk geparfumeerde witte bloemen. De Toscaanse jasmijn of sterjasmijn is wintergroen, de gewone jasmijn is dat niet. Plant deze klimmers in de volle grond of in een grote pot en leidt hem tegen een rek, de muur of de schutting. Er is overigens ook een kamerjasmijn, de Jasminum polyanthum met geurende witte bloemen die u ‘s zomers ook gerust op het terras of balkon kan zetten.

7. Sering

De gewone sering, de Syringa vulgaris, is een struik die tot wel vijf meter hoog groeit. Er bestaan ook dwergseringen (Syringa patula) die tot zo’n 125 centimeter hoogte groeien. Bovendien zijn er ook zijn seringen op stam. Alle seringen krijgen in mei en juni heerlijk geurende bloemaren in het wit, roze, paarsrood of geel. Ze houden van een zonnige of licht-beschaduwde plek en zijn niet wintergroen. Knip een paar bloeiende takken af en zet ze in een vaas met speciale bloemenvoeding voor heesters voor een fleurig boeket op tafel.

Geurende tuinplanten - Wenninkhof

8. Blauweregen (Wisteria)

Een bekende, sterke klimplant die soms hele gevels bedekt met zijn mooie blauwe, witte of roze bloemtrossen is de Blauweregen of Wisteia. Deze bloemtrossen verspreiden overdag al een heerlijke geur, maar ’s avonds is hun parfum echt overweldigend. Wisteria’s zijn ook uitstekend om in een boom of tegen de pergola te laten groeien. De voet van de plant staat graag in de schaduw, maar de ranken krijgen graag voldoende zon. Snoei de plant twee keer per jaar zodat hij ook twee keer per jaar bloeit. De eerste snoeibeurt vindt plaats mei-juni en de tweede snoeibeurt in juli-augustus.

9. Kamperfoelie (Lonicera)

Deze opvallende en geurende klimplant begint in de vroege avond al met het verspreiden van een heerlijke zoete geur en bloeit heel lang met bloemen in alle mogelijke kleuren en afmetingen. De bloemen van de kamperfoelie zijn ook erg geliefd bij bijen, vlinders en andere insecten. Deze plant is dus goed voor de bijvriendelijke tuin. De meeste soorten zijn bladverliezend, maar er zijn ook wintergroene exemplaren. De kamperfoelie houdt van vochtige, voedselrijke grond in de zon of halfschaduw.

10. Damastbloem (Hesperis matronalis)

Wellicht minder bekend qua naam, maar deze geuren tuinplant steelt geheid de show in uw tuin. Deze vaste plant bloeit lang en rijkelijk van mei tot september met witte, roze of lila bloemen die ’s nachts nog sterker geuren dan overdag. Hij groeit tot zo’n 80 centimeter hoogte en staat graag op een vochtige, half beschaduwde plaats.

Koop geurende planten bij Wenninkhof

Bij Groencentrum Wenninkhof in Winterswijk-Meddo hebben we een groot assortiment aan geurende bloemen. Voeg een extra dimensie toe aan uw tuin of balkon met behulp van geurende tuinplanten. Geniet van een heerlijke, frisse rozengeur of verwen uzelf met een kruidige lavendelgeur. In ons groencentrum vindt u allerlei vaste planten, eenjarigen en klimplanten die een lekkere geur verspreiden. Kom langs en kijk, ruik en proef zelf welke planten uw favoriet zijn.

Bekijk onze openingstijden