Vijveraanleg en onderhoud

Bij vijveraanleg of onderhoud, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Bij Groencentrum Wenninkhof hebben wij alles wat u nodig heeft voor het aanleggen en het onderhouden van uw vijver. Van gereedschap om een gat uit te graven, tot zand om de vorm van de vijver mee aan te geven. Van waterpompen om het water te zuiveren tot waterplanten om de vijver mee aan te kleden. Prachtige waterlelies, watersla of lotusbloemen brengen kleur in uw vijver aan. Maak van uw vijver een waar ecosysteem dat bloeit en groeit voor en door dieren in de tuin. Denk aan kikkers, insecten als libelles en bijen, padden en vogels. Uw vijver is een juweeltje in de tuin! 

Tips voor het aanleggen van een vijver

Wij geven u een aantal tips voor het aanleggen van een vijver. Volg deze tips en maak uw droomvijver werkelijkheid.

 1. Ligging
  Houd met het bepalen van de plaats van de vijver rekening met de ligging: veel zon is funest voor de vijver. Bij te veel zonlicht treedt extreme algengroei op. Het water in de vijver wordt te warm door de vele uren zonlicht. Het warme water gaat gepaard met vissterfte. Vijvervissen als koi karpers en goudvissen maar ook kikkers en padden overleven niet in een te warme vijver. Bij Groencentrum Wenninkhof helpen wij u bij het aanleggen van een vijver. Kom langs en bespreek de mogelijkheden met een van onze kundige medewerkers. 
 2. Vorm
  Kiest u ervoor om een voorgevormde vijver aan te leggen? Dan is de vorm al voor u bepaald. Vaak is de vijver niet geheel rond, maar heeft de vijver een ovaalvormige vorm met mooie ronde randen. De vorm en de diepte is al bepaald. Er bestaan verschillende maten en dieptes. Kom langs bij Groencentrum Wenninkhof voor alle mogelijkheden voor uw vijver. De voorgevormde vijver is relatief duur maar makkelijk aan te leggen. Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf een vijver te ontwerpen. Hierbij graaft u zelf een gat in de tuin in de vorm die u zelf bepaalt. 
 3. Planten
  Een vijver is niet af zonder planten. Bij Groencentrum Wenninkhof vindt u allerlei waterplanten die de vijver opleuken. Planten die zeer belangrijk zijn om toe te voegen, zijn: zuurstofplanten. Deze planten groeien volledig onder water en halen al hun voedingsstoffen rechtstreeks uit het vijverwater. Zuurstofplanten houden het water helder, erg belangrijk voor de gezondheid en het uiterlijjk van de vijver. Koop waterpest, bronmos en glanzend fonteinkruid bij Groencentrum Wenninkhof. Ons personeel legt u graag alles uit over de geschikte planten voor in uw vijver. 
 4. Dieren
  Naast planten, zijn dieren in de vijver ook onmisbaar. Of u nu zelf vissen toevoegt aan de vijver, of dat een kikker uit de buurt haar eitjes in de vijver legt, dieren horen nu eenmaal bij een vijver. Koop koi karpers of speciale vijvergoudvissen. Let er wel op dat u een vogelverschrikker bij de vijver plaatst in de vorm van een beschermnet of een glimmend of bewegend object dat vogels bij de vijver weghoudt. Hiermee voorkomt u dat een gewilde reiger uw liefkozende goudvis uit de vijver wegpikt. 

Vijveraanleg - Wenninkhof

Natuurlijke vijver met folie aanleggen

Wanneer u kiest voor een vijver van folie dan bent u vrij om te bepalen welke vorm u maakt. Volg de volgende tips voor het aanleggen van een natuurlijke vijver met behulp van folie.

 • Graaf een gat van minstens 75 centimeter
 • Maak een vijver met glooiende, maar 'getrapte' wanden. (Door de trap is de kans op inzakken kleiner)
 • Leg een laag vulzand op de bodem.
 • Gebruik goede vijverfolie. (Kom langs in ons groencentrum voor de beste producten voor uw vijver)
 • Zet de randen van de folie vast. 
 • Snijd overtollig folie weg.

Er zijn diverse breedtes folie leverbaar en door middel van een speciale lijm, lijmt u diverse breedtes aan elkaar. Voor meer informatie over het aanleggen van een natuurlijke folievijver, bent u van harte welkom in ons Groencentrum in Winterswijk-Meddo. 

Waterplanten vijver - Wenninkhof

Vijver benodigdheden

Een vijver legt u niet in één keer aan in de staat die u verlangt. Een vijver 'leeft' door de jaren heen en wordt zo één met de natuur. Kies voor natuurlijke afwerking van de vijverranden. Voor de afwerking van vijverranden zijn diverse mogelijkheden zoals natuursteen, keitjes, hout of moerasplanten. Bij ons op de buitenafdeling vindt u natuursteen, keien, kiezels, grind en hout om de vijverranden mee te bedekken. Ook voor moerasplanten en vijverplanten bent u bij ons aan het goede adres. Houd bij de aanleg van de vijver rekening met electra voor een waterpomp of verlichting. Een waterpomp houdt het water in de vijver helder en verlichting zorgt voor een romantische sfeer in de tuin als het buiten donker is.  

Vijver aanleggen Wenninkhof

Heeft u hulp nodig bij het aanleggen of onderhouden van uw vijver? Bij Groencentrum Wenninkhof vindt u alles voor het aanleggen van een vijver. Koop een schop, emmer en hark van hoge kwaliteit. Naast de benodigde gereedschap, is het belangrijk dat u uw vijver goed onderhoudt. Dit doet u door regelmatig de vijver schoon te maken, dode waterplanten te verwijderen en het water te verversen. Heeft u hier hulp of advies bij nodig? Kom langs en vraag ons personeel om raad. Zij weten alles over het onderhouden van uw vijver. U vindt ons tuincentrum in Winterswijk-Meddo. Wij kijken uit naar uw bezoek!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Vijver